Net als in vele andere steden en gemeenten is ook Nijlen volop gestart met de uitwerking van haar kerkenbeleidsplan. Dit plan legt vast welke kerken binnen de gemeente in de toekomst een andere invulling of herbestemming dienen te krijgen. Nijlen gaat daarvoor een samenwerking aan met studenten interieurvormgeving.

Voor de OLV kerk aan de Klokkenlaan betekent dit dat er tegen 2023 naar een nieuwe invulling voor het gebouw wordt gezocht. Een werkgroep vanuit de parochie buigt zich hier dan ook over samen met de gemeente.

Dat dit geen evidente opdracht is, is duidelijk. Zowel maatschappelijk moeten de geesten rijpen rond de herbestemming van het gebouw, maar ook ruimtelijk en functioneel zijn er heel wat vraagstukken over wat er kan.

Een beeld zegt meer dan...

Lokaal bestuur Nijlen ging een samenwerking met Thomas More aan om op die manier via de verschillende ontwerpoefeningen verbeeldingskracht in het verdere onderzoek te verwerken.

In beeld tonen welke functies of combinatie van functies mogelijk zijn met respect voor het gebouw is een belangrijke meerwaarde om hiervoor meer maatschappelijk draagvlak te creëren, zegt Maarten Horemans ruimtelijk planner voor de gemeente.

Herbestemming is een tweede leven geven

Herbestemming is één van de buzzwoorden in de architectuurwereld anno 2020. Het is een term die vérder gaat dan renovatie, legt docent en interieurarchitect Katrin Serneels van Thomas More-hogeschool uit.

Zij begeleidt vier studenten die net hun voorstel afwerkten voor de herbestemming van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Nijlen. "Herbestemming is letterlijk een tweede leven geven aan een gebouw," legt docente en architecte Katrin Serneels uit.

"Waarom panden afbreken als we ze door een slimme interieurvormgeving zowel een hedendaagse als een cultuurhistorische functie en waarde kunnen meegeven? Interieurontwerpers kunnen via hun expertise in conceptueel denken, gebruik van materialen, toepassing van nieuwe technieken en technologieën wel degelijk een belangrijke bijdrage leveren aan onze maatschappij",

Exact die herbestemmingsuitdaging gaan vier studenten Interieurvormgeving van Thomas More nu aan voor de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Nijlen.

Wat is de opdracht van de studenten?

Er werd de vier studenten gevraagd om een nieuwe zinvolle functie te onderzoeken en ontwerpen voor het kerkgebouw. Extra aandacht moet gaan naar de inzet van de groene ongebruikte buitenruimte, omdat jeugdbewegingen, muziekacademie, scholen en cultuurraad zowel binnen als buiten werkingen organiseren.

De studenten bevroegen het parochieteam van de kerk, het gemeentebestuur en de scholen alsook architect Jan Mariën van Studio Bau die voor de gemeente de nieuwe school mee herontwerpt.

Kies je favoriet

Aan de hand van plannen, schetsen en driedimensionale visualisaties en ander digitaal presentatiemateriaal stellen de studenten hun concepten nu in een online tentoonstelling voor aan het grote publiek, en aan alle Nijlenaars, die meteen hun favorieten kunnen kiezen.

Vanaf 15 mei zijn de ontwerpvoorstellen van studenten Sofie Van Kerckhove, Koen Joos, Nelle Demesmaeker en Mark Hagen te zien op www.nijlenmeemaken.be. De keuze gaat tussen een overdekte markt, een circulaire fietshub, een high-end buurtwinkel en een themacafé met theater.

Het gemeentebestuur benadrukt dat deze voorstellen moeten bijdragen tot een groter maatschappelijk draagvlak rond de herbestemming en een nieuwe functie voor de kerk. Het wil niet automatisch zeggen dat het project met de meeste stemmen zal gerealiseerd worden.

Het gemeentebestuur hoopt hiermee ook mogelijke partnerschappen te ontdekken die door de voorstellen geïnspireerd geraken en mogelijks mee wil investeren.

De vier studenten van Thomas More, die een specifiek traject volgen omdat ze werk en studie combineren, werkten deze opdracht uit voor hun bachelorproef. Daarin moeten ze alle kennis en vaardigheden die ze de afgelopen jaren opdeden tentoon spreiden.

De komende weken gebruiken ze nog om alle technische uitwerking van hun ontwerpen voor de kerk van Nijlen op punt te stellen, zodat ze het geheel in juni kunnen voorleggen aan hun docenten en aan een externe jury.

info: www.nijlenmeemaken.be en www.thomasmore.be

Participatie blijft troef in Nijlen! Deel jouw mening via het Nijlenmeemaken-platform

Pastoriepark en nieuwe school in Kessel en herbestemming OLV Kerk Nijlen als concrete projecten

Lokaal bestuur Nijlen heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op vlak van participatie in tal van ruimtelijke projecten. Er waren talrijke infomarkten, infovergaderingen, debatten, toekomstwandelingen rond heel wat projecten.

Deze bijzondere tijden vragen echter om alternatieve manieren om de Nijlenaars te betrekken bij de beleidsvoering. Nu we geen infomarkten kunnen organiseren, trekt de gemeente nu volop de digitale kaart om haar burgers te bereiken. Dat gebeurt via het platform www.nijlenmeemaken.be

“Als schepen van o.a. participatie en mobiliteit hebben we met de diensten bekeken hoe we onze inwoners op een eenvoudige manier kunnen betrekken bij het vormgeven van onze projecten” zegt Bert Celis.

“Duidelijke communicatie over het hoe en het waarom en een eenvoudige tool om te reageren en al de ideeën bij elkaar te brengen, waren heel belangrijk bij de verdere uitbouw van het platform nijlenmeemaken”. Tal van projecten worden momenteel voorbereid om via dit kanaal aan de burger te tonen en te bevragen.

Wat is het platform?

Het online participatieplatform www.nijlenmeemaken.be maakt het mogelijk om op een toegankelijke manier de toekomstige gemeentelijke projecten te tonen. Via dit platform kan je ook jouw mening, suggestie of idee meedelen aan het gemeentebestuur.

Pastoriepark Kessel wordt nieuw groen dorpshart

“Hou deze website in het oog want kortelings zullen hier heel wat ruimtelijke projecten op verschijnen” zegt burgemeester Paul Verbeeck. “Zo hebben we al heel wat studiewerk gevoerd rond de kans om een nieuw groen hart voor de dorpskern van Kessel te realiseren, het zogenaamde Pastoriepark.

We hopen met de voorstelling hiervan dat we de burgers hier toch maximaal kunnen betrekken en onze beleidsvoering zo transparant mogelijk te tonen.

Een tweede leven voor een kerkgebouw en een helemaal nieuwe school, mét omgeving

Er zal ook een herbestemmingsonderzoek van het kerkgebouw OLV in de Klokkenlaan in Nijlen worden getoond. Hier hopen we onze burgers te inspireren door het onderzoek van studenten van Thomas Moore te tonen rond verschillende herbestemmingsmogelijkheden.

Nog een heel belangrijk dossier dat we via dit platform kortelings willen lanceren is uiteraard de nieuwe kleuter -en basisschool in Kessel-dorp met het bijkomende landschapspark achter de kerk. Allemaal dossiers waar alle ideeën, opmerkingen en suggesties zeer welkom zijn.”

Uiteraard blijven de betrokken diensten paraat om te antwoorden op specifieke vragen die gesteld worden, om iedereen zo correct mogelijk te informeren. Ook burgers die nog niet helemaal thuis zijn in deze digitale werking.